onsdag 27 januari 2010

Ser på "kvällsöppet med Ekdal". Det diskuteras huruvida Stieg Larsson verkligen skrivit Millenniumtrilogin (se Helena, inget litet o efter i:et här i trilogin längre!) själv, då vissa hävdar att han minsann inte kunde skriva förr. De läser upp ett litet stycke ur boken och av alla hundratals sidor väljer de några rader som jag precis läste igår. Det tyckte jag var lite roligt :)
Hur är det förresten med ordet millenniumtrilogi? Skriver man ihop det eller med ett litet bindestreck emellan? Jag googlar som vanligt, men båda stavningarna verkar vara okej. Jag är nästintill allergisk mot särskrivningar och försöker sätta ihop orden så gott jag kan. Kanske till och med (som jag för övrigt undrar om det skall särskrivas eller inte, verkar funka med båda enligt google) lite för ofta. Men hellre det om jag får bestämma! Jag satt nämligen och tänkte på det här med särskrivningar och sammansatta ord förut. Jag vill ha en lathund på de vanligaste frågetecknen kring detta. Det bästa jag lyckades googla fram var den här sidan: http://www.tt.se/ttsprak/skrivregler/previewPage.aspx?chapter=4&page=0&xml=ttspraket.xml&template=ttspraket.inc
MEN här blir jag mycket förvirrad när det gäller alla i-orden. Heter det verkligen i dag, i gång, i fred, i går? Jag vill inte riktigt hålla med om detta. Någon som vet? Någon som har en bra sida med lathund över detta som ni kan rekommendera?

2 kommentarer:

  1. Ååh, härligt att du är igång med första boken!! Hade velat haft en "gilla- knapp" där. :-)
    Du ser, jag skrev igång, tänkte inte ens på det.:) I gång kan man ju inte skriva, det blir ju helknäppt! Det heter ifred, igår, inatt o.s.v.. Jag är också fruktansvärt allergisk mot särskrivningar!

    SvaraRadera
  2. Men älskling! Du måste skaffa bibeln! Alla som är det minsta språkintresserade (vilket du uppenbarligen är!) borde ha ett ex hemma. Kolla här!

    Dessutom har du en vän (yours truly) som är mer än halvfärdig språkkonsult = rådgivande specialist i svensk text och kommunikation. Du kan fråga mig! Det blir lite för mycket text om jag besvara allt du undrar över här i kommentaren, men generellt kan man säga att INGA svenska sammansatta ord särskrivs. Och bindestreck används bara i undantagsfall (t ex då ett av orden i sammansättningen är ett utländskt ord med väldigt "osvensk" stavning, eller en förkortning av något slag, typ "ABF-utbildning". Alltså INGET bindestreck i millenniumtrilogin. Puss

    SvaraRadera